Waarom we eten of niet eten is vaak belangrijker dan wat we eten.
- Geen hap door je keel krijgen als je je gespannen voelt
- Een drang naar zoet of chocolade bij verdriet of eenzaamheid
- Je eten dat niet meer smaakt bij stress
- Je frustratie weg-eten na een moeilijke dag
Maar ook…
- Een warm gevoel als je denkt aan gezellig dineren met vrienden
- Het gevoel van samen zijn met z’n allen rond de tafel
- Het genot van lekker te koken voor jezelf of anderen
Emoties en voeding zijn sterk met elkaar verbonden en dat is ook heel ok.
Toch… gebeurt het dat voeding een vorm wordt om échte emoties te verdrukken, te verzachten, om er controle over te krijgen, of ervan weg te vluchten.
Emoties die jou overdonderen, je voelt je eenzaam maar weet niet waarom, je voelt frustratie of voelt je onbegrepen, je schaamt jezelf en maakt er jouw geheim van, je probeert recht te blijven in de ‘ideale wereld’, …
En vooral… dit gebeurt vaak heel onbewust.
- Elke keer weer start je met weer een nieuwe dieet
- Ga je er weer eens ‘werk van maken’
- Herval je in eetbuien
- Zeg je stoer dat je je geen ‘ideaal figuur’ laat opleggen, maar voel je het wel anders
- Leg je je erbij neer dat je niet meedoet met het zomerse zwemplezier door de badpakstress
Daarom… is aandacht geven aan waarom we eten of niet eten vaak belangrijker dan wat we eten.
Ik begeleid je bij dit proces. Neem contact met me op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.