Je hebt altijd een keuze

‘Je hebt altijd een keuze’, zei mijn vriendin.

Ik weet nog goed welke opstandigheid ik voelde, toen ik dat hoorde.

Ik heb helemaal geen keuze, ik moet écht wel die planning nog afmaken en die mail moet écht nog uitgestuurd worden en de was nog doen en eten maken en de kinderen naar het turnen brengen én…

Ik kon er echt niets aan doen dat mijn baas mij die opdracht vandaag maar gaf en daardoor heel mijn planning in duigen valt. Mijn keuze ???

Ik kon niet reageren naar mijn vriendin op datzelfde moment omdat ik té boos was, me vast voelde zitten in mijn ‘moetens’. En dus sloot ik het gesprek af en voelde me zo onbegrepen en alleen met mijn chaos.

En toch gaf mijn vriendin me daar, heel bewust bleek achteraf, één van de mooiste levenslessen: er is altijd een keuze.

Ik had kunnen kiezen om mijn baas extra tijd te vragen, ik had kunnen kiezen om ‘nee’ te zeggen, ik had kunnen kiezen om die mail later te sturen, ik had kunnen kiezen om de was te laten liggen…

Ik had zelfs kunnen kiezen om de boel de boel te laten en even tot rust te komen.

Dit voorbeeld lijkt wat simpel en zo logisch… maar er zit zoveel meer achter.

Zelf keuzes maken, zelfs al zijn de opties niet echt wat je zou willen, geeft weer zuurstof. Zelf beseffen dat het jouw eigen keuze is, geeft je weer het gevoel van zelf regie te nemen over jouw leven. Het geeft een gevoel van dit is mijn leven. Je voelt je veel minder ‘gevangen ‘ in de moetens.

Het gaat hier niet alleen om te kiezen welke taken je doet of niet, maar ook over heel bewust kiezen om dankbaar te zijn, om open te staan voor constructieve feedback, om even samen een spel te spelen met de kinderen, om even te luisteren en diep in te ademen tijdens een wandeling, om bewust te kiezen wat voor jou belangrijk is.

En zelfs al zijn de opties waaruit je kan kiezen niet altijd wat je zou willen, dan nog kan je kiezen. Kiezen om je laten helpen of niet, kiezen om niet langer mee te willen draaien in de ratrace van het leven, kiezen voor een andere job of kiezen om te blijven…

En ja, aan elke keuze die je maakt, hangt een consequentie vast. Maar het is en blijft dan jouw keuze.

Ook als ik praat met mensen die ik mag begeleiden, merk ik dat zelf keuzes maken in hun leven een enorm verschil maakt in veerkracht. Het is vaak jammer te horen in welke situaties mensen terecht kwamen en elk verhaal verdient zijn plaats. Ik luister er met een groot respect en zonder oordeel naar hoe mensen met hun rugzakje omgaan.

Ik merk echter wel dat het gevoel dat er altijd een keuze is, in plaats van zonder inbreng in hun leven vast te zitten, meer kracht geeft om de rugzak te dragen.

Ook ik ervaar dat elke dag als ik bewust keuzes maak.

Dus als je voelt dat je vastzit en je jouw keuzes niet ziet… maak dan de keuze om jou hierbij te laten helpen.

En lieve vriendin, dank je wel voor deze mooie levensles.

Neem contact met me op als je een vrijblijvend kennismakingsgesprek wil inplannen.

Previous

Next