Als een spiegel jouw stemming kan beïnvloeden

‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, Wie is de mooiste van ’t land?’

Toen antwoordde de spiegel : ‘ O koningin, heel mooi bent u, maar Sneeuwwitje is duizendmaal mooier nu!’

Daar schrok de koningin zo van, dat ze groen en geel werd van jaloezie. Ze haatte Sneeuwwitje voortaan. Zo erg dat ze geen rust meer had, dag noch nacht… Ze riep de jager om Sneeuwwitje te doden.

Wat een macht dat die stem van de spiegel heeft, dacht ik zo bij mezelf, toen ik terugdacht aan dit sprookje. Is daar de kiem gezaaid om die spiegel zoveel macht te geven in ons leven ?

Want niet alleen in sprookjes blijkt die stem van de spiegel zoveel macht te hebben.

De spiegel in de badkamer die soms een dag kan verknallen, de meedogenloze spiegels in de pashokjes die we liever mijden, weerspiegelingen in de ramen waar we stiekem in gluren. En ja, ook foto’s, selfies, en nu ook de camera’s bij de online meetings. Ook daar worden we steeds geconfronteerd met dat spiegelbeeld van onszelf.

Waarom vinden we dat vaak zo confronterend, waarom kan het onze stemming zo beïnvloeden of zelfs een grote weerslag hebben op ons gedrag.

We horen die spiegel zeggen : ‘dat puistje midden op jouw neus, daar gaat iedereen naar kijken’ waardoor we onzeker aan de dag beginnen. Of ‘met die buik kan je echt niet in die jurk verschijnen’ en we kiezen dan maar voor de veilige broek en trekken onze buik wat meer in… de hele avond. Of ‘je gaat toch niet in een bikini hé’ en bijgevolg blijf je veilig in jouw short en T-shirt, kijken naar de anderen die plezier maken in het water.

De macht van de stem van de spiegel kan zelfs nog verder gaan. Het kan ervoor zorgen dat je jezelf als persoon niet graag meer kan zien. Het zorgt bewust en onbewust voor een vergelijken met anderen met misschien zelfs jaloezie en frustratie als gevolg.

Het zorgt er soms zelfs voor dat de stem van de spiegel de hoofdrol gaat spelen in jouw leven.

Waarom laten we dat toe ? Waarom geven we al die macht aan de stem van de spiegel ? En waarom klinkt die vooral zo negatief ? Is het wel echt waar wat die stem ons vertelt ?

Hoe mooi, waardevol en krachtig zou het zijn als je dieper kan kijken, verder dan dat eerste spiegelbeeld. Kijken naar die reflectie die je zegt hoe mooi je bent als persoon. Hoe waardevol je bent voor anderen. Als we die stem van de spiegel toelaten… hoe zou dan jouw dag eruit zien ?

Probeer het eens vandaag : wees attent op welke onzekerheden die spiegel jou aanpraat vandaag en stel je de vraag wat die stem van de spiegel wél voor moois te vertellen heeft.

‘Ben je die ‘boze stem’ in de spiegel ook zo beu ? Ik ga graag samen met jou op zoek naar die andere stem. Contacteer me gerust als je een vrijblijvend kennismakingsgesprek wil inplannen.

Previous

Next